Afstand
18154 km
Vanaf Amsterdam naar Auckland
(via Narita (Tokyo))22 uur 49 min
Vliegveld
Auckland Airport
18154 km
22 uur 49 min
Auckland Airport
Auckland is het grootste en drukste vliegveld van Nieuw-Zeeland. Grote kans dat als je naar Nieuw-Zeeland vliegt, je hier land. Je voelt je direkt welkom, de luchthaven is mooi gedecoreerd met verleidelijke foto’s van Nieuw-Zeeland, en Maori houtskulpturen. Overal lees je Kia Ora; dat ‚wees goed of wees gezond‘ betekent en als begroeting wordt gebruikt. Auckland ligt noordelijk op het noordereiland, vanwaaruit je prima je reis kunt beginnen. Auckland is een grote stad, met in het centrum de Skytower; 328 meter hoog en het hoogste gebouw van Nieuw-Zeeland. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de stad, en voor de echte durfal, kun je ook naar beneden springen; niet als een echte bungy, maar aan meerdere kabels zit je vast en ‘val’ je zo naar beneden.
Kunst, natuur en wijn
Met de ferry kun je makkelijk naar Devonport, dit ligt tegenover het centrum van Auckland en van hieruit heb je een mooi zicht op de skyline van de stad. Indien je van kunst houdt is het hier een waar paradijs. Er zijn heel veel kunsthandelaren met prachtige showrooms. Als kers op de taart zijn hier hele leuke cafe’s en lunchrooms te vinden; ideaal voor een relaxte chill middag. Blijf je iets langer op de ferry (ongeveer 35 minuten), dan kom je aan op Waiheke eiland. Hier kun je fietsen, wandelen of de lokale wijnen proeven. Heb je iets teveel wijntjes geproefd, dan kun je ook hier een leuk hotelletje vinden om je roes uit te slapen. Ook kun je op Rangitoto, de vulkaan waar je dan voorbij vaart op weg naar Waiheke, wandelen.
Maori
Vanuit Auckland kun je richting het noorden, tot aan Cape Reinga, het meest noordelijke punt van Nieuw-Zeeland dat toegankelijk is. Hier kun je o.a. een Pohutukawa boom zien van ongeveer 800 jaar oud. De Maori geschiedenis vertelt dat gestorven Maori vanaf dit punt bij deze boom hun laatste sprong maken om terug te keren naar Hawaiki, waar de Maori oorspronkelijk vandaan komen. Deze boomsoort wordt ook de Nieuw- Zeelandse kerstboom genoemd, omdat deze boom altijd rond kerst in bloei staat met prachtige rode bloemen. In Nieuw-Zeeland kun je veel over de Maori leren, er zijn vele mogelijkheden bijvoorbeeld in Rotorua en Wellington, in het Te Papa museum. In Auckland kun je naar het Auckland Museum, waar je ook een Maori cultural performance kunt bijwonen. Hier ontbreekt uiteraard de Haka niet!
Extreme sporten
Richting het zuiden wacht een veelvoud aan avonturen en natuur. Vulkanen, bergen, strand, surfen, en de lijst gaat zo nog even door. Als een van de bekendste kiwi uitvindingen is het aanbieden van bungyjumpen. A.J. Hackett is hiermee begonnen in 1986, en is van verschillende gebouwen gesprongen. Onder andere van de Eiffeltoren, maar dit deed hij zonder toestemming in 1987. Toen hij beneden kwam werd hij gelijk afgevoerd door de politie. De eerste plek in de wereld waar je als ‘gewone persoon’ een bungyjump kon gaan maken, is bij Queenstown in de buurt, vanaf de Kawarau ridge. Durf je niet, maar vind je het wel spannend? Er gewoon een kijkje nemen geeft veel mensen ook al genoeg kriebels! En stiekum is het best leuk om de mensen te zien die al wel betaald hebben, maar op het laatste moment niet durfen. En dan toch wel. En dan toch niet. En uiteindelijk gaan ze toch. Of niet.
De temperatuur in Nieuw-Zeeland is vergelijkbaar met Nederland, alleen iets milder over het algemeen. Zomer bij ons is winter daar en omgekeerd. Dus heb je zin in de wintersport in juni, dan zit je in Nieuw-Zeeland goed.
Hoelang is het vliegen naar Auckland
Als je op vakantie gaat wil je graag weten of de kosten (aan bijvoorbeeld eten en drinken) in het land waar je heengaat meer of minder zijn dan dat je gewend bent in Nederland. De BigMac index is een eenvoudige manier om hier achter te komen. De index laat zien wat de prijs van de bekende hamburger is vergeleken met de prijs in Nieuw-Zeeland.
Op 1 januari 2016 kostte een BigMac in Nederland 3,45 euro terwijl deze in Nieuw-Zeeland 5,9 Nieuw-Zeelandse dollar (omgerekend: 3.64 euro) kost. Dit is 5.51% meer.
Aan de hand van de BigMac index kun je een inschatting maken of de valuta van het vakantieland juist hoog of laag staat ten opzichte van de euro. De gedachte is dat je met dezelfde hoeveelheid geld hetzelfde zou moeten kunnen kopen in een ander land. In Auckland betaal je met de Nieuw-Zeelandse dollar omgerekend 3.64 euro. In Nederland kost hetzelfde broodje 3,45 euro. De berekening is als volgt: 5,9 Nieuw-Zeelandse dollar / 3,45 euro = 1.71 Nieuw-Zeelandse dollar per euro. De koers op 1 januari 2016 is 1.59 Nieuw-Zeelandse dollar per euro. Kortom, de Nieuw-Zeelandse dollar staat momenteel 7% lager (ondergewaardeerd).
Om de vakantiepret niet (flink) te verpesten is een goede voorbereiding van belang. Hoelangishetvliegen.nl geeft je een indicatie van wat je kunt verwachten omtrent de vaccinaties om het risico op een vreemde ziekte zo klein mogelijk te maken. Aan de hand van informatie van de GGD kunnen wij je het volgende vertellen:
Voor een reis naar Nieuw-Zeeland zijn er geen inentingen benodigd.
Wel kan het verstandig zijn om je goed te laten informeren, door bijvoorbeeld de GGD. De GGD heeft gedetaileerde informatie over Nieuw-Zeeland. Afhankelijk van waar je precies naartoe gaat kunnen zij je adviseren.
Er zijn landen waar vanaf een bepaalde verblijfsperiode een vaccinaties verplicht worden. Daarnaast komt het voor dat als je tijdens een rond- of doorreis vanuit een land komt waar een ziekte voorkomt in het nieuw aangekomen land ineens nu wel een vaccinatieplicht is.
Afhankelijk van het seizoen kan het handig zijn om een flesje DEET (insectenwering) mee te nemen. We raden je aan om de weer- en klimaatpagina van Auckland te bekijken. Voor iedere reiziger is het sowieso een goed plan om ontsmettingslotion mee te nemen, wel zo hygiënisch.
Voor de meest actuele informatie, advies en het maken van afspraken zie: http://www.ggdreisvaccinaties.nl.