Afstand
398 km
Vanaf Amsterdam naar Parijs
(direct)uur 43 min
Vliegveld
Paris-Charles de Gaulle Airport
398 km
uur 43 min
Paris-Charles de Gaulle Airport
Parijs! Oh la la, baguette, Moulin Rouge... Zodra het over Frankrijk of Parijs gaat komt iedereen zijn ‘schoolfrans’ weer een beetje bovendrijven. Maar dat heb je hier niet nodig. De Parijzenaars zijn zo gewend aan toeristen, dat ze eigenlijk allemaal wel een woordje engels kunnen. Maar als je toch iets in het frans probeert, zie je dat de parijzenaar toch wat meer ontdooit. Dit geldt niet voor allemaal, de reputatie van slechte bediening en arrogantie is niet uit de lucht gegrepen, maar doet zeker niet iedereen eer aan. Vriendelijke Parijzenaars bestaan! Parijs staat wereldwijd bekend als de stad van de liefde en word jaarlijks bezocht door ongeveer 25 miljoen toeristen. Aan bezienswaardigheden in Parijs is geen gebrek; bijvoorbeeld de Eiffeltoren, het Montmartre, de Sacre Coeur en het Louvre, met als bekendste werk de Mona Lisa.
To sit or not to sit
De stad kent mooie winkelstraten zoals de Champs-Élysées maar ook warenhuizen als Galeries Lafayette. Bij Les Halles en La Défense vind je grote winkelcentra. In een van de 8000 restaurants kun je even bijkomen van al het winkelen. Houd er rekening mee dat een drankje aan een tafeltje duurder is, dan een drankje aan de bar op n kruk. 2 Verschillende prijzen staan meestal wel op het menu, aan de bar of aan een tafeltje. De horeca gelgenheden direct bij de hotspots zijn over het algemeen duurder dan wanneer je nog even een straatje verder loopt. ’s Avonds kun je in Parijs leuk uitgaan, Parijs kent vele bars en nachtclubs, de beroemdste nachtclub is wellicht de Moulin Rouge.
La Metro
Parijs is een van de makkelijkst te ontdekken steden dankzij een fantastisch metronetwerk met 214 kilometer spoor. Een dingetje is wel dat er vaak zakkenrollers onderweg zijn in de metro. In elke grote stad moet je altijd op je spullen letten, en dat geld ook voor Parijs. De metro brengt je waar je maar heen heen wilt, grote kans dat er vlakbij een metrostation is. Parijs is een hele grote stad, maar je krijgt geen last van je voeten, want zoveel hoef je nooit te lopen. Tenzij je natuurlijk een wandeling maakt; de Tuileries zijn leuk om door te lopen, met het Louvre aan de ene kant en Place de la Concorde aan de andere. Zijn mooie tuinen je ding, dan is het kasteel van Versailles ook prachtig, de tuinen en het kasteel beslaan samen 67 vierkante kilometer! Versailles ligt buiten het centrum van Parijs, je hebt wel een treinkaartje nodig voor zone 1-4. Je kunt ook met de bus, de ‚Versailles Express‘ Er zijn meerdaagse tickets voor het ov verkrijgbaar, en een leuke bijkomstigheid is dat je bij verschillende toeristische attrakties met dit ticket een korting krijgt. Er zijn ook meerdaagse museums passen te krijgen, maar er zijn ook vele musea die gratis te bezoeken zijn; ook de bekendere, deze hebben vaak speciale dagen en tijden waarop het gratis is. Als EU burger en onder 26 zijn er vaak ook nog gratis mogelijkheden. Als je je goed voorbereid kun je dus veel geld besparen. En dan kun je met dat geld wat over is een lekker drankje gaan drinken zittend aan een tafeltje i.p.v. staand aan de bar.
Het weer in Parijs is vergelijkbaar met dat van Nederland, dus zomers kun je heerlijk genieten van al het moois dat Parijs te bieden heeft. Terrasjes zijn er ook genoeg te vinden, maar ook genoeg bankjes. In de zomer picknicken aan de rand van de Seine of in les Tuileries, op de trappen van de Sacre Coeur of lekker in het gras van Champs de Mars tussen de Eiffeltoren en de École Militaire in… Parijs is een stad om van te genieten!
Zoals veel grote steden wordt Parijs bediend door meerdere luchthavens. De grootste daarvan, tevens het grootste vliegveld van Frankrijk en na Heathrow het grootste van Europa, is Aéroport Charles de Gaulle. Ten zuiden van Parijs ligt de Aéroport d'Orly. Charles de Gaulle en Orly zijn met elkaar verbonden door een treindienst.
Met de trein naar Parijs is een uitstekend alternatief voor vliegen.
Hoelang is het vliegen naar Parijs
Als je op vakantie gaat wil je graag weten of de kosten (aan bijvoorbeeld eten en drinken) in het land waar je heengaat meer of minder zijn dan dat je gewend bent in Nederland. De BigMac index is een eenvoudige manier om hier achter te komen. De index laat zien wat de prijs van de bekende hamburger is vergeleken met de prijs in Frankrijk.
Op 1 januari 2016 kostte een BigMac in Nederland 3,45 euro terwijl deze in Frankrijk 4,1 euro kost. Dit is 18.84% meer.
Om de vakantiepret niet (flink) te verpesten is een goede voorbereiding van belang. Hoelangishetvliegen.nl geeft je een indicatie van wat je kunt verwachten omtrent de vaccinaties om het risico op een vreemde ziekte zo klein mogelijk te maken. Aan de hand van informatie van de GGD kunnen wij je het volgende vertellen:
Voor een reis naar Frankrijk zijn er geen inentingen benodigd.
Wel kan het verstandig zijn om je goed te laten informeren, door bijvoorbeeld de GGD. De GGD heeft gedetaileerde informatie over Frankrijk. Afhankelijk van waar je precies naartoe gaat kunnen zij je adviseren over tekenencefalitis. Dit komt hier helaas zo nu en dan voor.
Er zijn landen waar vanaf een bepaalde verblijfsperiode een vaccinaties verplicht worden. Daarnaast komt het voor dat als je tijdens een rond- of doorreis vanuit een land komt waar een ziekte voorkomt in het nieuw aangekomen land ineens nu wel een vaccinatieplicht is.
Je kunt meer doen dan alleen vaccineren! Als je naar Frankrijk gaat wordt aangeraden om een tekenpincet mee te nemen.
Afhankelijk van het seizoen kan het handig zijn om een flesje DEET (insectenwering) mee te nemen. We raden je aan om de weer- en klimaatpagina van Parijs te bekijken. Voor iedere reiziger is het sowieso een goed plan om ontsmettingslotion mee te nemen, wel zo hygiënisch.
Voor de meest actuele informatie, advies en het maken van afspraken zie: http://www.ggdreisvaccinaties.nl.